Τα Οφέλη του Διαλογισμού

man in nature meditates

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι, πώς γίνεται και ποια είναι τα οφέλη του Διαλογισμού;  Πλέον πολλοί μιλούν για τον διαλογισμό και μάλιστα αναφέρουν πολλές διαφορετικές μεθόδους. Μπορεί να είναι απλά μία τάση της εποχής. Πολλοί άνθρωποι αιώνες τώρα σε όλον τον πλανήτη, ωστόσο, έχουν δώσει ιδιαίτερη σημασία και ενέργεια θεωρώντας πως πρόκειται για σπουδαίο εργαλείο προσωπικής ανέλιξης. Σε κάθε περίπτωση, αφού έχουμε ασχοληθεί αρκετά χρόνια με τον διαλογισμό και έχοντας απολαύσει οι ίδιοι τα οφέλη του, θα μοιραστούμε την εμπειρία, τις γνώσεις μας, αλλά και υλικό από άλλες πηγές και μελέτες.

“Ένας Διαλογισμός, βοηθά στη χαλάρωσή μας, αλλά ταυτόχρονα στην ανακάλυψη του κόσμου που φέρουμε μέσα μας. Μας βοηθά να έρθουμε πιο κοντά στον εαυτό μας, σε πεποιθήσεις που μας εμποδίζουν ή όμορφες ποιότητες, τις οποίες δεν έχουμε ακόμη εκφράσει.  Να γίνουμε πιο συνειδητοί και να αποκτήσουμε επίγνωση του εαυτού μας μέσα από μία ανακουφιστική αγκαλιά.”  

Οφέλη

1. Χαλάρωση και μείωση άγχους

Ένα από τα πρώτα οφέλη μέσα σε μια αρκετά αγχώδη καθημερινότητα είναι η χαλάρωση. Καθόμαστε σε μία αναπαυτική θέση και ιδανικά έχουμε δημιουργήσει συνθήκες που μας κάνουν να αισθανθούμε άνετα. Αρωματικά κεριά, χαλαρωτική μουσική με τους ήχους της φύσης ή και όχι, ιδανικά σε 432Hz, κάποιο αρωματικό στικ και άνετα ρούχα συμβάλουν σε μία τέτοια κατάσταση. Στη συνέχεια, όμως, ο διαλογισμός, ακόμη και σε μία κατάσταση απόλυτης σιωπής είναι αρκετά ενισχυτικός. Πολλές φορές μάλιστα ο στόχος είναι, είτε ο εστιασμός και οραματισμός σε θετικές εικόνες, συναισθήματα και καταστάσεις ή η επίτευξη της απόλυτης εσωτερικής σιωπής. Να μάθουμε για λίγο να σταματάμε τη φλυαρία του μυαλού. Να αφήσουμε εκτός τον εξωτερικό κόσμο και να μείνουμε για λίγο “ακίνητοι”. Ακόμη και αν οι σκέψεις επιμένουν να έρχονται και να πετάγονται, μπορούμε απλά να τις παρατηρήσουμε.

Το σημαντικό στη διαδικασία είναι για λίγο τουλάχιστον να μην κρίνουμε. Δεν “αναγκαζόμαστε” να κάνουμε κάτι, ούτε “πρέπει” να είμαστε καλοί σε αυτό. Περνάμε λίγο χρόνο με τον εαυτό μας και το κάνουμε για εμάς.

Σύμφωνα, με έρευνα που έγινε σε 3.500 άτομα ενήλικες, η διαλογιστική διαδικασία μειώνει το άγχος. Για την ακρίβεια, ύστερα από τη μελέτη φάνηκε πως μειώθηκαν τα συμπτώματα που προκαλεί το στρες, όπως η κατάθλιψη, η ανησυχία ή η αυξημένη πίεση του αίματος. Παρόμοια αποτελέσματα είχαν και άλλες αντίστοιχες έρευνες.

woman sleeping

2. Καλύτερος Ύπνος

Όταν κανείς με τον καιρό μάθει να σωπαίνει, έστω και για λίγο το νου του, η διαδικασία του ύπνου μπορεί να γίνει πιο εύκολη και ευχάριστη. Μπορεί ακόμη κανείς με τη βοήθεια του διαλογισμού να ανακουφίσει το σώμα του και να διώξει την ένταση εστιάζοντας σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Παράλληλα, μία τέτοια διαδικασία μπορεί να βοηθήσει και στην επίγνωση, αλλά και καλύτερη επαφή με το σώμα μας. Επιπλέον, αρκετές έρευνες έχουν δείξει πως άνθρωποι οι οποίοι διαλογίζονται μπορούν να αποκοιμηθούν πιο γρήγορα και ο ύπνος τους ήταν ποιοτικότερος.

Monk's hands while meditating

3. Επίγνωση

Ένα ίσως από τα πιο σημαντικά οφέλη του διαλογισμού είναι η εσωτερική παρατήρηση και επίγνωση του τρόπου που σκεφτόμαστε και λειτουργούμε. Να ανακαλύψουμε κάποια εσωτερικά κίνητρα, πεποιθήσεις, να επαναφέρουμε συναισθήματα ή καταστάσεις, που ενώ νομίζουμε ότι έχουμε βάλει στην άκρη, αυτά εξακολουθούν πιθανώς να καθορίζουν τη ζωή μας. Με αυτό εννοούμε, πως πολλές φορές μπορεί κανείς να παίρνει μια απόφαση για τη ζωή του βασισμένος σε μία ακόμη και μη συνειδητή πεποίθηση ή σε μία παλαιότερη εμπειρία, την οποία πιθανώς να μη θυμάται. Σε αρκετές περιπτώσεις, λοιπόν, μέσα από μία σταθερή πορεία, μπορεί κανείς να αρχίζει να παρατηρεί και να αποκωδικοποιεί τι είναι αυτό που κάθε φορά τον οδηγεί σε μία κατάσταση. Να ανακαλύψει τα μοτίβα του ή και την πρόθεσή του. Ανοίγεται κανείς στον κόσμο μέσα του, από τον οποίο λόγω συνθηκών πιθανώς να έχει απομακρυνθεί.

Σκοπός, λοιπόν, είναι η ανακούφιση από στοιχεία που μας πονούν εσωτερικά ή μας βαραίνουν και η συνειδητοποίηση του τρόπου που λειτουργούμε. Μετουσιώνοντας ό,τι θεωρούμε πως δεν επιθυμούμε πια, δημιουργούμε χώρο για την ανάδυση θετικών πτυχών, που ίσως να μην έχουμε ακόμη γνωρίσει. Ο εαυτός μας, άλλωστε, μπορεί πάντα να μας εκπλήξει!

Έτσι, αποκτάμε μία νέα σχέση με τον εαυτό μας, τους γύρω μας και το περιβάλλον μας. Βασική αρχή είναι άλλωστε ο σεβασμός και η αρμονική συνύπαρξη.

emotional benefits of meditation

4. Συναισθηματικά οφέλη

Η παραπάνω διαδικασία μας βοηθά να αναπτύξουμε την ενσυναίσθησή μας και να έρθουμε σε επαφή με τα συναισθήματά μας. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να έρθουμε σε καλύτερη επαφή με τους ανθρώπους γύρω μας, να τους κατανοήσουμε και να επικοινωνήσουμε με έναν διαφορετικό τρόπο. Παράλληλα, ανακαλύπτοντας τον εαυτό μας και μαθαίνοντας να τον αποδεχόμαστε μεγαλώνει η αυτοπεποίθησή μας και αποκτούμε μία καλύτερη σχέση με εμάς τους ίδιους. Άλλωστε, από εμάς ξεκινούν όλα.

Μπορούμε επίσης, πιο εύκολα να διαχειριστούμε καταστάσεις που μας ταράζουν και να επαναφέρουμε τον εαυτό μας στην ηρεμία που επιθυμούμε.

Η επίγνωση των σκέψεων και των συναισθημάτων μας, σημαίνει πως, αν το θέλουμε, μπορούμε να δοκιμάσουμε να τα μετουσιώσουμε, να τα αλλάξουμε. Τότε, αποκτούμε και μία νέα θέαση της πραγματικότητας. Αυτή η νέα οπτική μπορεί να συμβάλλει και στη καλύτερη διαχείριση μίας κατάστασης.

mental benefits of meditation

5. Νοητικά οφέλη

Η συχνή εξάσκηση και οι προαναφερθείσες διαδικασίες μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη απόδοση, εστίαση και συγκέντρωση ακόμη και σε νοητικά ή πρακτικά ζητήματα. Αν κανείς μάθει να παρατηρεί ή ακόμη και να σωπαίνει, έστω και για λίγο τις σκέψεις του, μπορεί να μειώσει τους περισπασμούς, να βάλει καλύτερα προτεραιότητες,  αλλά και να επεξεργαστεί πιο καθαρά τις πληροφορίες που λαμβάνει. Επιπλέον, ένα από τα πολύ σπουδαία οφέλη του διαλογισμού είναι η ανάπτυξη της φαντασίας μας! Ως αποτέλεσμα, μπορούμε να γίνουμε πιο δημιουργικοί στην καθημερινότητά μας, αλλά και να ονειρευόμαστε λίγο περισσότερο με μάτια ανοιχτά. Να ξαναπάρουμε μια γεύση από το παιδί που υπήρξαμε και ακόμη μας μιλά.

one of meditations benefits is listening

“Σώπασε και το Σύμπαν θα μιλήσει.”

Όταν κανείς καταφέρει να σωπάσει για λίγο, αρχίζει να παρατηρεί. Μα πιο πολύ να ακούει τη δική του φωνή. Και μέσα μας κατοικεί ο κόσμος. Όχι. Δεν είμαστε πολύ σπουδαίοι. Ούτε υπάρχει λόγος σύγκρισης. Αλλά είμαστε συνδεδεμένοι και πλασμένοι από τον κόσμο αυτό που έχει τόσα να μας μάθει. Αφού υπάρχουμε, λοιπόν, αξίζει να ανακαλύψουμε τη σύνδεση αυτή. Και αφού με εμάς έχουμε να πορευτούμε σε ό,τι ονομάζουμε ζωή, γιατί να προχωράμε ως ξένοι;

Τα παραπάνω οφέλη του διαλογισμού, ποικίλουν από άτομο σε άτομο. Ενώ υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι. Έχει σημασία τι κανείς αναζητά και μέχρι πού θέλει να φτάσει. Το ταξίδι μέσα μας κρατά μια ολόκληρη ζωή. Μπορεί κανείς να δοκιμάσει για να δει ο ίδιος πώς είναι αυτή η εμπειρία, να έχει το δικό του βίωμα. Μπορεί να ανακαλύψει ακόμη περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες. Και ίσως, να ξεκινήσει κάπως έτσι ένα όμορφο ταξίδι.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία μπορείτε πάντα να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Πηγές: Health line, Live and Dare

Δοκιμάστε έναν καθοδηγούμενο Διαλογισμό μαζί μας:

Πρόγραμμα:

Κάθε Δευτέρα στις 19:00
Πέμπτη στις 19:00
Και Παρασκευή στις 11:00.
Για κρατήσεις θέσεων: 6945104450, 211 2106775

Προϊόντα για ενίσχυση Διαλογισμού: Stars of Love, Meditation Pyramid

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *